Spar på maden med høhække i stalden

By:

Hvis man nogensinde har prøvet at muge ud i en hesteboks, så kender man alt for godt til de kæmpe mængder af hø, der typisk ligger spredt ud over hele boksen rodet sammen med al strøelsen og skidtet, og som nu må smides ud på møddingen, selvom det intet fejler.

Det bliver ikke bedre af, at hø ikke ligefrem er billigt, så at skulle smide ganske fint hø ud bare fordi det er blevet blandet sammen med resten af boksens indhold, kan være vildt frustrerende. Oveni kommer der også det ekstra arbejde, som det overskydende hø indebærer, når man nu også skal skrabe det overskydende hø sammen og putte det op i trillebøren, når man muger ud.

Mange stalde har derfor valgt at have høhække til heste, netop for at undgå det madspild der opstår, når man lægger høet på jorden sammen med resten af strøelsen. Med en høhæk har man et sted at lægge høet, hvor det er separeret fra al boksens snavs og strøelse. Dermed undgår man, at høet bliver blandet sammen med resten af strøelsen, men det medfører også, at det hø der ikke bliver spist i løbet af aftenen og natten, kan blive liggende i høhækken og blive genbrugt dagen efter. På den måde undgår man at smide hø, der ikke fejler noget, ud.

Ofte er luften i hestestalde også meget støvet, netop fordi hestene sparker rundt i høet og dermed sparker støvpartikler op i luften. Al støvet i luften kan være med til at hestene får diverse luftvejsproblemer eller i værste tilfælde luftvejssygdomme som astma. Med en høhæk undgår man, at hesten står med mulen nede i hø hele tiden, og i stedet kun gør det når den går over for at spise af det.

Posted in: Staldinventar