Hvad betyder anæstesi?

By:

Anæstesi er et medicinsk begreb. Egentlig kommer det af græsk og betyder noget i retning af ‘ikke-fornemmelse’. På jævndansk ville vi ufølsom. Så med andre ord er anæstesi et medicinsk indgreb hvor du gør hele eller dele af kroppen ufølsom. Man bedøver et område for at kunne operere uden at patienten kan mærke det. Du kan blive uddannet til anæstesilæge eller -sygeplejerske.

Forskellig slags bedøvelse

Grundlæggende er der tre måder at bedøve på. Lokalbedøvelse bruges til mindre indgreb. Her bruger lægen et bedøvelsesmiddel der indsprøjtes. I nogle tilfælder kan det også være en creme til at smøre på området. Regionalbedøvelse er bedøvelse af et større område – typisk i underkroppen. Det er meget almindeligt ved for eksempel fødsler. Du kender det sikkert under navnet ‘rygmarvsbedøvelse’. Til sidst er der muligheden for at blive fuldt bedøvet. Patienten bliver lagt i narkose. Det betyder at hele kroppen, også hjernen, bliver bevidstløs.

Hvilke instrumenter bruger lægen?

Til anæstesi bruge læge og sygeplejerske nogle instrumenter. De kan blandt andet købes hos EkkoMED hvor du kan se et udvalg af anæstesiudstyr. Det mest brugte udstyr er til nervestimulation, trykinfusion og luftvejsstyring. En del udstyr fås både til at bruges flere gange eller bare en enkelt gang. Det er fordi det er både fordele og ulemper ved begge dele. De fleste foretrækker engangsudstyr fordi det forhindrer at patienter kan smitte hinanden. Det er dyrt at rense udstyr, så derfor kan det være billigere og sikrere at bruge engangsudstyr.

Det er ikke farligt at blive bedøvet

Der er meget sjældent komplikationer efter bedøvelse eller fuld narkose. Når patienten vågner efter en narkose må han eller hun ikke være alene. Det er fordi bedøvelsen kan medføre kvalme eller nedsat mental tilstand. Den kan også give irriteret eller tør hals, så der skal altid være en der kan hjælpe under opvågning.